Dokters zijn echt héél verschillend!

Regelmatig begeleid ik maatschappen of vakgroepen medisch specialisten. Als vast onderdeel wordt de RDCC drijfverentest afgenomen. Deze drijfverentest geeft inzicht in de drijfveren van, in dit geval, de dokters. Vaak wordt mij verteld dat dokters zo op elkaar lijken, allemaal wat arrogant zijn en van macht houden. Nu blijkt dat erg mee te vallen. Je ziet in de praktijk bij dokters zeer uiteenlopende drijfveren. Sommigen houden vooral van gezelligheid, anderen willen zekerheid en weer anderen zijn bijvoorbeeld zeer ambitieus.

Maar chirurgen zijn toch echt allemaal hetzelfde? In onze database hebben we van een zeer groot aantal chirurgen de drijfverenprofielen. En wat blijkt, de drijfveren binnen dit specialisme zijn juist extreem groot!

Gezien het feit dat dokters jarenlang allemaal worden opgeleid op een vrij strak geprotocolleerde wijze, gaan ze er vaak automatisch van uit dat de collega op dezelfde wijze denkt en handelt als hij zelf. Zo zijn ze opgeleid. Maar nu we zien dat de onderliggende drijfveren van deze dokters zo verschillend zijn, wordt duidelijk waarom men elkaar zo vaak niet begrijpt. Met allerlei discussies,
misverstanden en ruzies tot gevolg. Doordat dokters elkaars drijfveren niet herkennen, brengen ze elkaar daarom vaak onbedoeld tot negatief gedrag.
De ambitieuze, gedreven dokter wordt zeer egoïstisch, de open en vriendelijke dokter gaat klagen en zeuren, de loyale, betrouwbare dokter wordt zeer formalistisch…

Onze drijfveren bepalen wat ons motiveert en demotiveert, hoe we denken en handelen, welke problemen we zien en welk type oplossing we logisch vinden etc. Een beter begrip van deze drijfveren helpt collega’s en onszelf beter te begrijpen.